2015. július 29., szerda

Augusztus 9.
Terv: városnézés Tallinnban

Ma nagyjából 5-6 órán át gyalogosan néztük Tallinn belvárosát, így most is megvolt a 14 km. Délután két órát pihentünk, közben Zoli biciklis felfedező utat tett, majd közösen estefelé tettünk még egy kört a belváros körül, így lett még 10 kilométerünk kerékpárral is.
Az idő továbbra is nagyon kellemes nyárias, 25-26 fok. Úgy tűnik, Tallinn a három évvel ezelőtti állapotokhoz képest rohamtempóban fejlődik, felújítások vannak, új épületek nőnek ki, ezenkívül drágulnak a belvárosi helyek. Ebédelni az óvároson kívül lehet, a Vapianoban voltunk, ahol annak idején a diákokkal is voltam.
A Szent Olaf templomnál kezdtük, ahol felmásztunk a toronyba. A középkorban egy ideig ez volt Európa legmagasabb épülete.

Sok kép készült a toronyból, minden irányban.


Itt a kikötő termináljai látszódnak, és a Tallinn Ballon, amely egy látványosság. Fel lehet menni a levegőbe kávézni.

Szép képek az óváros felé, jobbra a Toompea-negyed a Nyevszkij katedrálissal, középen a Szent Miklós templom, balra a városháza tornya.


Kövér Margit bástya és várkapu. Ennek a bástyának négy méter vastagok a falai.

Feljáró a várba.

Nyevszkij katedrális, a legnagyobb pravoszláv templom.

A Parlament, szemben a katedrálissal.

Kilátás a várnegyedből.

Lühike talg, lejáró a várból. Az útikönyv szerint ez szellemjárta hely, de a fényképeken sem láttunk alakokat.

A városháza tornya közelről. Egy középkori utazó keleti rajza alapján készítették, azért hasonlít minaretre.

A városháza előtti téren a nap bácsija, a zöld inges férfi. A városban járva mindig ugyanazokkal a turistákkal futottunk össze, például ezzel a házaspárral együtt kezdtük a napot a templomtoronyban. B. szerint a férfi Alan Rickman-re hasonlít (Piton professzor).

Egy a sok belső udvar közül.

Az óvárosból kifelé: háttérben bevásárlóközpont.

Néhány példa a modern építészetre: gyerekeknek jó lesz művtörire.

Ez a Rottermann negyed, amely egy egykori gyárterület helyen alakult át. Itt található például a Kalev mintabolt. A Kalev az észtek márkás édessége, sokféle csokoládé, bonbon, praliné, néhányat vettünk.


A nap nénije a koldus a Nyevszkij katedrálisnál. N. mindig nagyon megsajnálja őket és szívesen ad nekik aprót, most is így tett. A nő megköszönte és rögtön eltette a többi közé, hogy megint üres legyen a doboza.
Holnap korán kelünk és megyünk Helsinkibe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése